Startsida   Introduktion   Vad är Scientologi?   Böcker   Artiklar   Dianetik   Gratis Personlighetstest 
Vad är Scientologi?
HuvudmenyHemKontaktNyheterbokhandelOrdlistalänkar

Förord
Scientologin: Dess bakgrund och ursprung
Scientologins: principer och tillämpning
Scientologins tjänster
Kaplan- och pastorstjänster samt Scientologins etik- och rättssystem
Scientologins effektivitet
Scientologi-kyrkorna och deras versamhet
Samhällsinsatser
Sociala Reformer
World Institute of Scientology Enterprises (WISE)
Samhällsförbättrande verksamhet
Fakta om Scientologin och dess expansion
En katekes för Scientologin
L. Ron Hubbard
KAPITEL 35


DE SOM MOTSÄTTER SIG SCIENTOLOGIN

D
ianetiken gjorde inte något stillsamt intåg i världen. Redan innan utgivningen hade L. Ron Hubbards bok Dianetik: Hur tanken påverkar kroppen vållat en viss uppståndelse, men det var ingenting jämfört med vad som komma skulle. Det hela hade börjat med ett stencilerat exemplar av L. Ron Hubbards tidigare arbete Dianetics: The Original Thesis, som spreds från person till person över hela USA och följdes snart upp genom en artikel i tidskriften Explorers Club Journal.

Den 9 maj 1950 nådde Dianetik: Hur tanken påverkar kroppen de amerikanska bokhandelsdiskarna. Allmänhetens översvallande entusiasm fick boken att nästan omedelbart stiga till toppen av bestsellerlistor över hela landet. Varje ny leverans som bokhandlare fick hem såldes snabbt slut, i det att hundratusentals människor runtom i landet gick samman i auditeringsgrupper och L. Ron Hubbards upptäckter började även sprida sig till andra länder. Förläggaren beställde omedelbart nya upptryckningar för att möta det enorma gensvaret från alla grupper i samhället – nytänkarna, den akademiska världen och, viktigast av allt, gemene man. Ändå kunde efterfrågan knappt tillgodoses. Efter sex veckor var Dianetiken inte bara något mycket märkligt; den var början på den världsomspännande rörelse som än idag fortsätter att växa.

Det fanns emellertid ett litet fåtal individer i samhället som inte var riktigt lika entusiastiska – vissa nyckelpersoner inom det amerikanska medicinska/psykiatriska etablissemanget. Att de var ynkligt få – endast några dussin – bekymrade dem knappast. De var väletablerade i samhället och hade inflytelserika kontakter, och när de för att skydda sitt imperium bestämde sig för att Dianetiken måste stoppas, var de fast beslutna att använda varenda en av dessa kontakter.

Det var således mot denna bakgrund, som två diametralt motsatta krafter släpptes lösa den 9 maj 1950. På ena sidan fanns hundratusentals vanliga män och kvinnor som ivrigt läste och tillämpade Dianetik med häpnadsväckande resultat. På andra sidan stod en liten klick läkare och psykiatriker, som inte visste någonting om det mänskliga sinnet och som inte ens hade läst Dianetik-boken. De var emellertid övertygade om att en handbok, som gjorde det möjligt för var och en att uppnå personlig förbättring, skulle få allvarliga ekonomiska konsekvenser för hela det medicinska etablissemanget. Hur skulle psykiatriker kunna behålla sina höga löner om mannen på gatan visste mer om sinnet än vad de gjorde? Sett ur detta perspektiv var den 9 maj 1950 inte bara inledningen för Dianetiken; det var också den dag då psykiatrin avlossade det skott som kom att starta ett krig.

Föregående Nästa
 

| Hem | Länkar | Ordlista | Bokhandel | E-mail | Undersökning |
| Scientology |
| Scientology (Italiano) | Scientology (Deutsch) | Scientologie (Français) | Cienciología (Español) |
© 2001-2003 Den internationella Scientologi-kyrkan. Alla Rättigheter Förbehållna.

För varumärkesinformation