Startsida   Introduktion   Vad är Scientologi?   Böcker   Artiklar   Dianetik   Gratis Personlighetstest 
Vad är Scientologi?
HuvudmenyHemKontaktNyheterbokhandelOrdlistalänkar

Förord
Scientologin: Dess bakgrund och ursprung
Scientologins: principer och tillämpning
Scientologins tjänster
Kaplan- och pastorstjänster samt Scientologins etik- och rättssystem
Scientologins effektivitet
Scientologi-kyrkorna och deras versamhet
Samhällsinsatser
Sociala Reformer
World Institute of Scientology Enterprises (WISE)
Samhällsförbättrande verksamhet
Fakta om Scientologin och dess expansion
En katekes för Scientologin
L. Ron Hubbard
I SPETSEN FÖR SOCIALA REFORMER

I dagsläget famlar psykiatrin fortfarande omkring i den återvändsgränd som de har hamnat i, och måste kliva över de lik som de lämnar efter sig. En bilmekaniker t ex, lär sig olika saker om motorer – vad de är, vad som driver dem, hur de fungerar – innan han ger sig på dem med en skiftnyckel. Psykiatrin har inte bara förbisett denna grundpremiss -verktygen de använder är dessutom farliga. Deras enda arbetsredskap är, som ett surrogat för förståelse, ett enormt utbud av hallucinogena läkemedel, elchocksmaskiner och skalpeller. Och eftersom deras grundpremiss är oriktig och de faktiskt inte har något begrepp om vad de egentligen behandlar (bortsett från lätt observerbara symptom), blir resultaten naturligtvis bedrövliga, för att uttrycka det milt. Psykiatrikern dr Thomas Szasz har kallat psykiatrin den absolut mest destruktiva kraft som påverkat det amerikanska samhället under de senaste 50 åren.

Detta föranleder den uppenbara frågan: “Vad gör man under sådana omständigheter?” Psykiatrin har gjort anspråk på ledarpositionen, eftersom det inte har funnits några andra kandidater, och nu förväntas de göra rätt för sig. Olyckligtvis har de praktiskt taget ingen aning om vad de sysslar med. Det är en svår situation att befinna sig i. Och det stämmer in på den onekligen mycket tillämpliga maximen: Desperata människor begår desperata handlingar.

L. Ron Hubbard var en av de första som konstaterade att denne kejsare var naken – och att hans handlingar var desperata. Alltifrån sin första kontakt med detta område i slutet av 1940-talet, såg han att någonting var fruktansvärt fel: arrogans, korruption, likgiltighet för den enskilda människan och en allvarlig inkompetens. Trots allt prat om den upplysta psykiatriska vården fann han, med berättigad vrede, att motsträviga patienter fortfarande rutinmässigt spärrades in under fruktansvärda förhållanden, drogades ned till apatiska kollin, med irreparabla skador som följd, och gavs elchocker i bestraffande syfte. Han konstaterade också att psykiatrin inte hade några som helst medel för att hjälpa de mentalt sjuka, utöver mat, kläder och madrasserade celler. Sammanfattningsvis, skrev L. Ron Hubbard, stod psykiatrin för ineffektivitet, lögner och omänsklig brutalitet. Dess grundläggande antagande kretsade kring idén att vem som helst kan återföras till mental hälsa genom tillräcklig bestraffning. Och om allt annat misslyckades, kunde man ju alltid skära av patientens prefrontala lober. Med detta och andra saker i åtanke, förklarade L. Ron Hubbard att det var en scientologs plikt “att avslöja och hjälpa till att avskaffa alla fysiskt skadliga metoder inom området för psykisk hälsovård”. Mot denna bakgrund bildades CCHR – Kommittén för mänskliga rättigheter.

Föregående Nästa
 

| Hem | Länkar | Ordlista | Bokhandel | E-mail | Undersökning |
| Scientology |
| Scientology (Italiano) | Scientology (Deutsch) | Scientologie (Français) | Cienciología (Español) |
© 2001-2003 Den internationella Scientologi-kyrkan. Alla Rättigheter Förbehållna.

För varumärkesinformation